Erdoğan ve Albayrak İslam Ekonomisi Konferansı’nda konuştu

Erdoğan ve Albayrak İslam Ekonomisi Konferansı’nda konuştu

Vakıf Katılım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İslam Ekonomisi Konferansı’nda konuştu. 

Erdoğan konuşmasında, “Salgının artçı sarsıntılarına şimdiden şahit oluyoruz. Açıkladığımız kapsamlı paketlerle başarılı bir sınav verdik. Salgını en az hasarla atlatan ülkeler arasındayız.” dedi ve istihdam rakamlarında olumlu bir ivme yakalandığını vurguladı.
Konuşmasında kredi derecelendirme kuruluşlarına sert tepki gösteren Erdoğan, “2020 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4.5 ile Türkiye'nin sadece sağlıkta değil ekonomide de diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını göstermiştir. Objektifliğini ve inandırıcılığını yitirmiş kredi derecelendirme kuruluşlarının tahminlerini nazar-ı dikkate almıyoruz.” ifadelerinde bulundu. 

Erdoğan, birçok batı ülkesini sallayan ırkçılık, anti-faşizm ve sömürgecilik karşıtı protestolar sebebiyle tekrardan gündeme gelen konular hakkında şu sözleri kayıta geçti:

“Her ne kadar bu salgın öncelikle sağlıkla ilgili olsa da sonuçları itibarıyla hayatımızın hemen her alanını etkilemektedir. Sadece maddi zenginliğin sosyal adalete ve eşitliği temin etmeye yetmediği, bu süreçte acı bir şekilde ortaya çıkmıştır.”


Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

-    Türkiye olarak bu salgın dönemini en az hasarla atlatan ülkelerin başında yer aldık. Güçlü sağlık altyapımız yanında vatandaşlarımıza sunduğumuz kapsamlı ekonomik ve sosyal destek paketleriyle zor bir sınavı başarıyla verdik. Gelir durumu ne olursa olsun; hiçbir insanımızı sahipsiz bırakmadık. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamanın yanında dünyanın 125 ülkesine sağlık yardımında bulunduk.

-    Uluslararası kuruluşlardan borç almak yerine kendi kaynaklarımızı harekete geçirdik. Ticari ilişkilerimizin yoğun olduğu ülkelerle merkez bankaları aracılığıyla takas anlaşmalarıyla kazan-kazan temelinde bir işbirliği modeli geliştirdik. Böylece mali bağımsızlığımızdan taviz vermezden, Türkiye’yi yeni bir vesayet ilişkisine sokmadan, ekonomimizin ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamış olduk. Kısa süre içerisinde açıklanan 2020 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4,5 ile Türkiye’nin sadece sağlıkta değil ekonomi de diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını göstermiştir. Keza istihdam rakamlarında da olumlu bir ivme yakaladık.

-    Normalleşme takvimini hayata geçirmemizle birlikte üretim, ticaret ve turizm yeniden canlandı. Krizden güçlenerek çıkmayı planlıyoruz."
-    Türkiye olarak Allah'a hamdolsun bu salgın dönemini en hasarla atlatan ülkeler arasında yer aldık. Gelir durumu ne olursa olsun hiçbir insanımızı sahipsiz bırakmadık. Bu süreçte ekonomik olarak müreffeh ülkelerin kendi vatandaşlarının maske temin etmekte dahi zorlandığını, asgari sağlık hizmetini sağlayamadığını gördük. İstihdam rakamlarında da olumlu bir ivme yakaladık. Kendi insanımızın ihtiyaçlarını karşılamanın yanında dünyanın 125 ülkesine sağlık yardımında bulunduk.

-    Normalleşme takvimini hayata geçirmemizle birlikte üretim, ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı.


-    İslam iktisadı, krizden çıkışın anahtarıdır.

-    Aşırı finanslaşma toplumsal ve insani maliyetlerin dikkate alınmadığı sadece rant kaygısıyla hareket eden obez bir ekonomik model ortaya çıkarmıştır.

-    Uzun vadeli büyük altyapı yatırımlarının finansmanı için sukuk gibi ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Başta kitle fonlaması olmak üzere alternatif finans alanında da katılım finansmanının yaygınlaşması ile ilgili destekleyici adımlar atıyoruz. Kıtaların ve kültürlerin kavşağında yer alan İstanbul'umuzu İslami finans ve ekonominin de merkezi yapmayı hedefliyoruz.


-    Kıtaların ve kültürlerin kavşağında yer alan İstanbul'umuzu İslami finans ve ekonominin de merkezi yapmayı hedefliyoruz.


Konferansın açılışında konuşma yapan Albayrak ise Türkiye’de faizsiz finans sisteminin güçlendirildiğini ve İstanbul’un faizsiz finans merkezi haline geleceğini şu sözlerle belirtti:

“Ülke kaynaklarının yurt dışına akışının önüne geçilmesi için, katılım reasürans fonu kurma sürecini başlattık. Başta kitle fonlaması olmak üzere alternatif finans alanında da katılım finansının yaygınlaşması ile ilgili destekleyici adımlar atıyoruz. Özetle, Faizsiz finans sisteminin Türkiye finansal sistemi içerisindeki yerini güçlendirecek tüm araç ve mekanizmaları devreye alıyoruz. Hedefimiz, gelişmiş Türkiye’ye gelişmiş finansal altyapısı, genç, dinamik nüfusu ve nitelikli iş gücünün yanında jeostratejik konumu ile İstanbul finans merkezinin sağlayacağı avantajlarla Dünya’da faizsiz finansın merkezi haline getirmektir.”


Hibya Haber Ajansı