AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer: “İhracatta kara bulutlar dağılıyor”

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer: “İhracatta kara bulutlar dağılıyor”

Vakıf Katılım

Dünyayı sarsan Koronavirüs salgını nedeniyle gerileyen ihracatta, normalleşme başlıyor. AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Hükümetin destekleri sayesinde ihracatçı gücünü korudu, talebin gelmesiyle ihracata kaldığımız yerden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), Mayıs ayında 43 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Koronavirüs nedeniyle ihracatı yüzde 40 gerileyen AKAMİB’de, defne, adaçayı, mantar tarzı bitkilerin bulunduğu orman tali ürünleri sektörü ihracatını artıran tek kalem oldu. Mayıs ayında ihracatını yüzde 47 artıran sektör 4,5 milyon dolarlık ihracat ile birliğin toplam ihracatından yüzde 10 pay aldı.

İhracatta kötü günler geride kaldı

İhracatta kara bulutların dağıldığını söyleyen AKAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Onur Kılıçer, “Türkiye salgınla mücadele dünyaya örnek oldu. İhracatçılarımız da bu süreci hükümetin de destekleriyle iyi yönetti. Bu süreçte boş durmadık ve üretim tesislerimizde gerekli önlemleri hızlıca aldık. Üretim konusunda bir sıkıntımız yok, ihracata hazırız” dedi. İhracattaki gerilemenin talep azalmasına bağlı olduğunu belirten Kılıçer, “Bu ay Almanya’ya ihracatımız yüzde 9 civarında arttı. Mısır ve Azerbeycan gibi ülkelerde bu sayı yüzde 20’lerin üzerinde. Önümüzdeki aydan itibaren eski rakamlara ulaşırız” şeklinde konuştu.

Mobilyayada beklentiler değişti

Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde evlerinde uzun süre vakit geçiren insanların internet aramalarında mobilya ürünlerinin ciddi bir artış gösterdiğini söyleyen AKAMİB Başkanı, “Normaleşmenin başlamasıyla özellikle mobilya ürünlerinde talebin artacağını öngörüyoruz. Özellikle konforlu fakat evdeki alanlaraı kısıtlamayacak ürünlere rağbet olacağını düşünüyoruz, karantina mobilyada da beklentileri değiştirdi” dedi


Hibya Haber Ajansı