İkinci virüs dalgası endişeleri artsa da risk iştahı yerinde

İkinci virüs dalgası endişeleri artsa da risk iştahı yerinde

Vakıf Katılım

Çin'in başkenti Pekin'de koronavirüs vakalarının artması üzerine tüm okulların kapatılacağı açıklandı. Çin'in başkenti Pekin'de, koronavirüs vakalarının artması sonucu yeni koruma önlemleri kapsamında kentteki tüm okullar kapatılacak. Pekin'de Salı günü acil durum konumu ikinci seviyeye çıkarıldı ve insanların şehri terk etmelerine izin verilmeden önce koronavirüs testin tabi tutulmaları gerektiği belirtilirken Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun raporuna göre rapor edilen toplam vaka sayısı 106'ya çıktı. Okulların kapatılması ve şehri terk eden insanların teste tabi tutulmaları gerekliliği büyüyen krizin ciddiyetine işaret ederken yetkililerin Wuhan'da ortaya çıkan salgına yönelik daha efektif bir yaklaşım gösterdikleri belirtiliyor. Seton Hall Üniversitesi Küresel Sağlık Araştırmaları Merkezi'nden profesör Yanzhong Huang, konuyla ilgili olarak, "Pekin'in nüfusu Wuhan'dan çok daha büyük olduğu için şehirde genel bir karantinaya gitmenin maliyeti çok yüksek" dedi.

Fed Başkanı Powell, ekonomik toparlanmanın zamanlamasına ve gücüne ilişkin ciddi belirsizlik olduğunu söyledi. Fed Başkanı Jerome Powell, son dönemdeki pozitif ekonomik verilere ilişkin temkinli değerlendirmesini sürdürdü ve tekrar ABD ekonomisinin koronavirüs pandemisinin açtığı önemli hasarı giderebilmesi için önünde uzun bir yol olduğunu vurgulamayı tercih etti. Powell dün TSİ 17:00'de video konferans yoluyla Senato Bankacılık Komitesi'ne yaptığı konuşmada, "Son dönemde, bazı göstergeler ekonomik faaliyette istikrarı ve bazı bölgelerde ılımlı artışı işaret ediyor" dedi.

ABD'de perakende satışlar Nisan'daki rekor düşüş sonrası Mayıs'ta yüzde 17.7 artış kaydetti. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre perakende satışlar Mayıs'ta ekonomilerin yeniden açılmasıyla aylık yüzde 17.7 ile rekor artış kaydetti. Bu verinin açıklanmaya başladığı 1992'den beri en büyük artış oldu. Beklenti yüzde 8.4 artış olmasıydı. Satışlar Mart ve Nisan aylarında koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonominin durmasıyla sert düşüş kaydetmişti. Nisan ay verisi yüzde 14.8'e aşağı yönde revize edildi. Ayrıca ABD'de sanayi üretimi Mayıs'ta aylık yüzde 1.4 ile tahminlerin altında arttı. ABD'de birçok fabrikanın koronavirüs pandemisi nedeniyle ara verdiği faaliyetlerine yeniden başlamasıyla sanayi üretimi arttı. Fed verilerine göre Nisan ayında sert düşen sanayi üretimi Mayıs'ta aylık yüzde 1.4 arttı ancak bu artış tahminleri karşılamadı. Beklenti yüzde 3 artıştı. Kapasite kullanım oranı yüzde 64'ten yüzde 64.8'e yükseldi, beklenti yüzde 66.9'du. İmalat sanayi üretimi ise yüzde 3.8 arttı, beklenti yüzde 5'ti.

BM doğrudan yabancı yatırımlarda "virüs" nedeniyle sert düşüş bekliyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), bu yıl küresel doğrudan yabancı yatırımların Kovid-19 sebep olduğu ekonomik gerilemenin etkisiyle 2019'a göre yüzde 40 azalmasının beklendiğini duyurdu. UNCTAD, 2020 Dünya Yatırım Raporunu yayınladı. Raporda, geçen yıl 1,54 trilyon dolar olarak kaydedilen küresel doğrudan yabancı yatırımların bu yıl yüzde 40 gerileyerek 2005’ten beri ilk defa 1 trilyon doların altına düşeceği belirtildi. Söz konusu yatırımların 2021’de yüzde 5 ila yüzde 10 daha düşeceğinin tahmin edildiği raporda, yatırımların 2022’de toparlanmaya başlayacağına işaret edildi.

USDTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününe 6.76 seviyesi civarında başlayan kur, devamında korona virüste ikinci dalga endişelerine bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen satışlardan etkilendi. Akşam saatlerinde 6.85 yakınlarını test eden kur bu periyottan sonra Dolar endeksindeki yatay görünüm, riskli varlıklarda gözlenen yükselişle birlikte bu seviye çevresinde günü tamamladı.

 

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de son 24 saatte 1467 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 181 bin 298, can kaybı 4 bin 842 olurken 1015 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 153 bin 379 oldu. Bu açıdan virüste yeni bir dalga endişesi fiyatlamalar açısından da izleniyor.

 

Yeni günde Covid-19 pandemisinde ikinci dalga endişelerine dair fiyatlamaların yaratacağı olası dalgalanmaları izlemeye devam edeceğiz. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6.85 seviyesini test etse de bu bölgeyi aşamadan günü tamamladığı gözlendi. Gelebilecek olası satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,80, 6,77 ve 6,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,86, 6,88 ve 6,90 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Güne 7.65 seviyelerinde başlayan EURTRY paritesi, Dolar endeksinin yönünü tekrar yukarıya doğru çevirmesiyle paritede gerçekleşen düşüş karşısında Türk Lirası’nın değer kaybı karşısında dengelenerek günü yatay kapattı.

 

Bu bağlamda bir önceki günde de olduğu gibi 7.75 seviyesine kadar yükselişlerin yaşandığı fakat bu seviyenin aşılamadığı gözlendi. EURTRY’de Dolar’daki güçlenme devam ederse Türk Lirası’nın kayıp yönlü hareketleri ile yukarı yönlü eğilim etkisini sürdürebilir.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,73 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,67, 7,65 ve 7,5562 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,73, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

EUR/USD paritesi, ABD Dolarının güçlü bir şekilde talep bulmasıyla haftanın ikinci işlem gününde zayıf bir görünümünü sürdürdü.

 

Parite, Fed’in İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi altında ekstra alımlar yapacağını duyurmasının ardından gelen ABD Doları çevresindeki satış baskısına tepki olarak hafta başlangıcında yeniden talep kazansa da Powell’ın ABD senatosu bankacılık komitesine yaptığı öncekine benzer ifadeler içeren sunumu ve ABD’den gelen beklentileri aşan perakende satış verileri sonrası Dolar’da yaşanan toparlanma ile birlikte yeniden 1.13 altına geçiş yaptı.

 

Dün Almanya’da Ekonomik Güven Haziran ayında 51,0 seviyesinden 63,4 seviyesine yükseldi. Euro bölgesinde ise Ekonomik Güven 46,0 seviyesinden 58,6’ya yükseldi ve tahminlerin üzerinde geldi. Bu durum pariteyi desteklese de Dolar’ın yukarı yönlü hareketi baskı oluşturmaya devam ediyor.

 

Avrupa’da Covid-19 ikinci dalgasına yönelik gidişat izlenmeye ve fiyatlamalara etki etmeye devam edecek.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1260 seviyesinde destek bulmaya devam ettiği gözlendi. 1,1230 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1300, 1,1340 ve 1,1360 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1230, 1,1200 ve 1,1160 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Covid-19 pandemisinde ikinci dalga endişelerindeki artış ve Powell’ın geçen haftadaki FED FOMC toplantısı sonrası basın toplantısındaki yorumlarına benzer ifadeler kullanması ile Dolar’a talep artışı gelirken bunun karşılığında nakit ihtiyacının da etkisiyle ons Altın’da gün içinde 1717 Dolar yakınlarına kadar satış baskısıyla karşılaşıldı.

 

FED’in şirket tahvillerini alacağını açıklamasıyla riskli varlıklara doğru oluşan dünkü eğilimin sürmesi karşısında ons Altın’a da var olan ilgiyle 1733 Dolar seviyelerinin görüldüğü izlendi.

 

Orta uzun vadede yukarı trendini koruyan Altın fiyatları zaman zaman dalgalanma gösterse de 1700 Dolar üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde de devam etmesini bekliyoruz.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1725 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın 1733-1704 bölgesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1745 ve 1755 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1713 ve 1704 destek seviyeleri kısa vadede bugün de takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününe 1.26 seviyelerinde başlayan GBPUSD için yön belirleyici kısa vadeli gelişme Avrupa Birliği ile gerçekleşecek Brexit konusundaki müzakereydi. Konuyla ilgili olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği ile Temmuz ayında bir anlaşmaya varmamaları için hiçbir neden görmediğini söyledi. Johnson, ayrıca görüşmelerin, Brüksel'in istediği gibi sonbahar veya kış mevsimine kadar devam etmesini istemediğini de sözlerine ekledi.

 

İngiltere'nin işsizlik oranı Nisan ayında önceki %3.9 seviyesinde değişmeden kalırken işsizlik haklarından faydalanmak için başvuranların sayısındaki değişiklik ise geçen ay beklenenden çok daha yüksek bir artış gösterdiğini bildirdi.

 

GBP/USD paritesi işsizlik gelişmelerine çok fazla tepki vermedi. Dolar’daki yükselişle birlikte yeniden 1.26 seviyesinin altına doğru düşüş gösterdi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin dün 1,2550 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1.2480 ve 1,2420 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımları ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2600, 1,2650 ve 1,2680 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2550, 1,2450 ve 1,2420 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Fed’in tahvil alım programındaki son değişikliklerle desteklenen küresel borsa piyasalarındaki yükselişler, Japon Yeni’nin güvenli bir liman olarak talep bulmakta zorlanmasına ve USD/JPY paritesine yukarı yönlü destek sağlamayı sürdürdü. Parite, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin üst üste üçüncü seansında sürdürmesiyle de destekleniyor.

 

Bununla birlikte ABD Dolarının gün içi yükselişi, USD/JPY paritesi çevresindeki hafif pozitif bir görünüm için destekleyici kalmayı sürdürdü. ABD Doları, beklentilerden güçlü gelen ABD aylık perakende satışları verilerinin, koronavirüs pandemisinden kaynaklı etkilerin en kötüsünün geride kaldığı fikrini pekiştirmesiyle de ek destek buldu.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107.20 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. Bugün 107.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,35, 107.70 ve 108.00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,60 ve 106,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

COVID-19 ikinci dalgasına dair korkular petrol fiyatlarına verdiği olumsuz etkinin kısa sürdüğü gözlendi.

Koronavirüs salgınının ikinci dalgasına ve ekonomik toparlanmaya olası zararlarına dair artan endişeler, piyasa hissiyatı üzerinde olumsuzluk yarattı. Çin’de yeni bir enfeksiyon dalgasına dair haberler ve ABD artan koronavirüs vakaları, yatırımcıları Brent petrolden uzak tutuyor görünüyordu.

Fakat FED’in açıkladığı şirket tahvil alımlarının desteklediği risk iştahı ile hisselere gelen alımlar moralleri düzeltirken arz kesintilerinin de devrede olmasıyla Brent petrol fiyatının yukarı yönlü hareketinin desteklendiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün düşüşte 39 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 38.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40.00, 41.00 ve 42,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38.00, 37,40 ve 35,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ikinci gününe 378 TL seviyesinde başlayan Gram Altın gün içinde bu seviyenin üzerine çıkarak 381 TL seviyesine kadar yükseldi.

 

Günün devamında Dolar’daki geri 6.84-6.85 seviyelerinde devam eden hareketlilik ve ons Altın’ın 1720 Dolar üzerindeki tutunma eğilimiyle başlayan geri çekilme ile Gram Altın’ın 380 TL civarında hareket ettiği ve günü tamamladığı izlendi.

 

Gram Altın’ın Mayıs başından gelen kısa vadeli düşüş çizgisine değerek buradan destek aldığı ve dün de bu trend üzerindeki hareketinin devam ettiği gözleniyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 379 seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 382, 385 ve 388 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 375 ve 372 TL destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı