Bol likidite ortamı

Bol likidite ortamı

Vakıf Katılım

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Bol likidite ortamında bir süredir V tipi toparlanmayı fiyatlayan küresel borsalarda dün de pozitif bir hava hakimdi. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %0,5 oranında primle tamamladılar. Bu sabaha baktığımızda ise Asya borsalarında karışık bir görüntü gözlemlerken, ABD vadelilerinde hafif kar satışları gözleniyor. Aşırı alım bölgesine gelmiş önemli borsa endeksleri iyimserliğin sorgulanmasına yol açsa da, şu aşamada bu fiyatlamaları bozacak yeni bir somut gelişme gözlenmiyor. Dolayısıyla,  yarınki Fed toplantısı da beklenirken küresel piyasalarda olası kar satışları sınırlı kalabilir. Yurtiçi tarafta ise cuma günü negatif ayrışan BIST100 endeksi dün,  emsalleri arasında satıcılı bir görüntüyle kapatan birkaç borsa içerisinde yer aldı. Seans sonunda gelen satışlarla uzun bir aradan sonra günü ekside kapatan endeksin güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Ancak, endeksin mart ayı başındaki düşüşün başladığı seviyeye gelmeden satışlarla karşılaşması  kar realizasyonlarının devam edebileceğine işaret ediyor.

 

 

MAKROEKONOMİ
                                     
Hızlı ekonomik toparlanmanın fiyatlanmasıyla ABD'de endeksler günü ortalama %1,5 civarında primli kapatırken, salgının etkisinin belirginleştiği mart ayındaki en düşük seviyesinden bu yana da S&P 500 endeksi %45 primlenmiş ve salgın öncesi seviyelerine gelmiş durumda. Kar satışları niteliğinde Asya borsalarında bugün karışık ve ABD vadelilerinde ise hafif düşüş görüyoruz. Suudi Arabistan'ın ekstra üretim kısıntılarını ay sonunda durduracağını belirtmesi sonrası Brent petrolün varil fiyatı kısmi çekildi. Getiri eğrisinin kontrolüne dair olası açıklamaların önemli olduğu yarınki Fed toplantısı öncesi dolar endeksi 96,7 seviyesinde ılımlı görünümünü koruyor.
 
Veri takvimi açısından sakin bir güne daha başlıyoruz. TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde bu yılın birinci çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi izlenecek. Geçen yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1 oranında büyüme sergileyen Euro Bölgesi ekonomisinin, bu yılın birinci çeyreğinde salgınının olumsuz ekonomik etkileri nedeniyle çeyreklik bazda %3,8 oranında daralması beklenmekte. ABD tarafında ise, TSİ 17'de nisan ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Yurt içinde Hazine bugün düzenleyeceği ilk ihalede 12 ay vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek. İkinci ihalede ise 7 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak.
 
Perşembe günü açıklanacak TCMB rezervlerini önceden tahmin edebiliyoruz. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 5 Haziran haftasında dış varlıklar 93 milyar USD seviyesinden 94,2 milyar USD seviyesine gelerek 1,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 91 milyar USD seviyesinden 92,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 54,3 milyar USD seviyesinden 57 milyar USD seviyesine yükseldi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,5 milyar USD artarak 33,1 milyar USD seviyesinden 31,6 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB'nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 2,15 milyar USD rezervlere katkı sağlarken, geçen hafta 5 Haziran tarihli 2 milyar USD Eurobond itfası(US900123AX87 ISIN kodlu)  rezervleri azaltıcı etki yaptı.
                       
Öncü göstergeler mayıs ayından dipten dönüşü teyit etmeyi sürdürüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye ihracat iklimi endeksi nisan ayındaki tarihi düşük seviyesi olan 19,1'ten mayısta 34,1'e yükseldi. Mayıs ayında dünya ekonomilerindeki daralmanın da hız kesmesinin de etkisiyle ihracat iklimi endeksinde sınırlı toparlanma görüyoruz. Bu arada sanayi üretimine öncü gösterge olarak takip ettiğimiz elektrik tüketiminde haziran ayının ilk 7 gününde mayıs ayı ortalamasına göre %10'luk bir yükseliş görüyoruz.

  • Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) mayıs ayına ilişkin otomobil üretim ve ihracat verilerini açıkladı ve göstergeler otomotiv şirketlerinin mayıs ayında üretime geri döndüğünü gösterdi. Açıklanan verilere göre üretim mayısta aylık %348 arttı. Toplam otomobil satışları aylık %14,9 artarken, otomobil ihracatı aylık %241,4 arttı. Geçen senenin mayıs ayıyla kıyaslandığında ihracat rakamında önemli düşüş görülürken, satışlar ise geçen seneki seviyeye yaklaşmakta. Veriye bakıldığında diğer öncü göstergeler gibi iç talep açısından dipten dönüşün başladığı görülürken, diğer küresel ölçekte atılan normalleşme  adımlarının mayıs ayında  dış talepte de önemli artış sağladığı görülmekte.

Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, ithalatı azaltıp, ihracatı artıracak yatırımları desteklemeye devam ettiklerini, özellikle TCMB'nin açıkladığı 20 milyar TL büyüklüğündeki 'Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi' ile firmalarımıza 10 yıl vadeli 400 milyon TL'ye kadar yatırım desteği sağlanacağını ve kullandırılacak kredinin; istihdamı artıran, cari dengeye katkıda bulunan ve katma değeri yüksek üretim yapanlara sabit faizli TL cinsi olarak sunulacağını belirtti.

ŞİRKET HABERLERİ 

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2020'de ana ortaklık net dönem karı 69,7mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 5,8mn TL zarar açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de yıllık %18,6 oranında artarak 1.732mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %13,3 oranında artmış ve brüt kar %43,5 oranında artarak 367,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %70,2 oranında artarak 209,6mn TL'ye yükselmiş ve 89,6mn TL'lik diğer faaliyet gideriyle birlikte Şirket'in esas faaliyet karı %29,1 oranında azalarak 68,4mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 16,8mn TL gelir kaydedilmiş ve finansman tarafında ise 1Ç2019'daki 90,1mn TL'lik giderin aksine 1Ç2020'de 46,2mn TL gelir yazılmıştır. Böylece vergi öncesi kar 131,5mn TL olmuştur. 5mn TL vergi gideri sonrası, 56,9mn TL'lik azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklığa düşen net dönem karı 69,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Torunlar GYO 1Ç2020'de 105,7mn TL  net dönem zararı (konsolide) kaydetmiştir. Bizim beklentimiz Şirket'in bu çeyrekte 43mn TL zarar yazması yönündeyken, piyasanın ortalama zarar beklentisi 102mn TL idi. Brüt kar tahminimizin biraz altında, net finansman giderleri ise beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde ise 143,8mn TL net dönem zararı kaydetmişti.

Torunlar GYO Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) benzin ve motorinin pompafiyatında 37 ve 32 kuruş artış yapılacağını açıkladı. EPGİS'in Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre artış yarından itibaren geçerli olacak. Akaryakıt şirketleri geçen hafta düzenleyici kurumun talebiüzerine kâr marjlarını azaltarak akaryakıt fiyatlarını düşürmüşlerdi.

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yayımlanan verilere göre otomotiv üretimi Mayıs'ta %54 düşüş ile 63,145 adet olurken Ocak-Mayıs döneminde ise %34 düşüş ile 415.454 adet olarak gerçekleşti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

İzmir Demir Çelik (IZMDC, Sınırlı Negatif): Şirket'in 1Ç2020'de ana ortaklık net dönem zararı 204,5mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 194,1mn TL zarar açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de yıllık %11,8 oranında artarak 1.139mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %0,7 oranında artmış ve şirket 61,9mn TL brüt kar açıklamıştır. Operasyonel giderleri ise %94 oranında artarak 32,3mn TL'ye yükselmiş ve 50,3mn TL'lik diğer faaliyet gelirleriyle birlikte Şirket'in esas faaliyet karı 80mn TL olmuştur. Şirket 1Ç2019'da 45,5mn TL esas faaliyetlerden zarar kaydetmişti. İlk çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 22,8mn TL gider kaydedilmiş ve finansman tarafında ise net finansman gideri 194,5mn TL'den 311,5mn TL'ye yükselmiştir. Böylece vergi öncesi zarar 254,4mn TL olurken, 48,4mn TL vergi geliri sonrası ana ortaklık net dönem zararı 204,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,74 seviyesinden %7,72 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 187,3 milyar TL ile 154,4 milyar TL'si (63 milyar TL haftalık, %8,25+91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,9 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,90 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,86-%0,93 bandında hareketin ardından, %0,87 seviyesinden günü kapattı.
 
Yurt içi tahvil piyasasında, TL'nin kısmi baskı altında kalmasının etkisiyle zayıf hacimli piyasada verim eğrisinin kısa ve orta vadeli tarafında kısmi artışlar gözlendi. Bu kapsamda, Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 4 baz puanlık artışla %8,26 seviyesine yükselirken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 15 baz puanlık artışla %12,01 seviyesine yükseldi.
 
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı