Swap haberleri kurda geri çekilmeye neden oluyor

Swap haberleri kurda geri çekilmeye neden oluyor

Vakıf Katılım

Dün bazı haber kaynaklarında swap görüşmelerinde anlaşmaya çok yakın olunduğuna dair çıkan haber akışlarının etkisi Dolar/TL 6.75 seviyesine kadar geri çekildi. Bu sabah ise kur 6.80 seviyesine yakın bir noktada şekilleniyor. Swapla ilgili kesin bir bilgi yok bu nedenle olası gelişmelerin TL varlıklar üzerindeki hareketi tetikleyebileceğini belirtelim. Endeks cephesinde ise dün kapalı olan piyasalar bir önceki günü 101.982 puandan %2,22 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi ise 14,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Global piyasalara paralel oluşan fiyat hareketinde, bugün özellikle çıkan haber akışlarının etkisi ile bir miktar ayrışma söz konusu olabilir. Bugün içerisinde veri takviminde önemli bir gelişme yurtiçinde bulunmazken, daha çok haber başlıkları yakından takip edilecek. Seans başında açıklanacak olan mayıs ayı tüketici güven endeksi verinin ise TL varlıklar üzerinde etkili olması beklenmiyor.

Yurtdışında ise dün ABD endeksleri günü satıcılı şekilde tamamladı. Haftanın ilk işlem gününde ABD’li bir şirketin aşı konusunda ilerleme kaydettiği yönündeki açıklaması ile genel olarak küresel piyasalarda %3 üzerinde primli hareketler gözlemlendi. Dün ise gerek ekonomik beklentilere yönelik zayıf tahminler ve ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile Fed Başkanı Powell’ın sunumunda öne çıkan açıklamalar endeksler üzerinde baskı yarattı.  Bu sabah Asya piyasalarında hafif satışlar öne çıkmakta, vadeliler cephesinde ise karışık bir tablo izleniyor. Emtia cephesinde ise ABD ve Çin arasında artan tansiyonun yanı sıra ekonomik verilerdeki ivme kaybının sürebileceğine yönelik işaretler ile ons altın güvenli liman talebi görüyor. Neredeyse altın son 8 yılın en yüksek seviyesinde ve 1747$ seviyesinden işlem görüyor. Ekonomilerde yeniden açılmaların başlaması ile petrolde artan talep ve arz kesintilerin devam etmesi petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor. Dün akşam açıklanan özel stok verilerinde 4,8 milyon varil düşüş kaydetti. Ham petrol bu sabah 32$, brent petrol ise 34,8$ seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurtdışında Avrupa’da enflasyon verileri, petrol cephesinde resmi stoklar ile akşam saatlerinde Fed’in toplantı tutanakları yakından takip edilecek.

Swap haberleri kurda geri çekilmeye neden oluyor...

Manşette Öne Çıkanlar

  • Koronavirüs Bilim Kurulu saat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplanacak ve saat 16.00’da Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca basın açıklaması yapacak.
  • Çin Merkez Bankası gösterge faiz konumundaki kredi ana faiz oranını (LPR) değiştirmedi.
  • AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovskis, Komisyon'un gelecek hafta krediler ve karşılıksız fonlardan oluşan 1 trilyon Euronun üzerinde bir toparlanma fonu önereceğini söyledi.
  • Japonya Merkez Bankası 22 Mayıs'ta takvim dışı toplantı yapacak.
  • Japonya Maliye Bakını Aso, Japonya'nın güçlü bir global  toparlanmayı başarmak ve koronavirüs salgınının üstesinden gelmek için  diğer G7 ülkeleri ile birlikte çalışacağını söyledi.
  • Trump Yönetimi, Virginia eyaletindeki ilaç firması Phlow ile 354 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.
  • TSİ 21.00’de Fed toplantı tutanaklarının açıklanması bekleniyor.
  • Fed Başkanı Powell, ekonomi düzelene kadar bankanın faizleri sıfıra yakın seviyede tutacağını ve tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu belirtti.
  • TCMB Katar ile 5 Milyar Dolar olan swap anlaşması 15 Milyar Dolara yükseltildi.
  • Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı