DEVA Partili Hasan Karal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Üniversitelerde fakülte dekanlıklarının, o fakültenin bilimsel alanında uzman öğretim üyeleri tarafından yürütülmesinin akademik liyakat, kurumsal verimlilik ve eğitim kalitesi açısından son derece önemli olduğunu belirten Milletvekili Karal, ancak son yıllarda, ilgili fakülteyle doğrudan akademik ilişkisi olmayan öğretim üyelerinin farklı fakültelere dekan olarak atanması uygulamasının yaygınlaştığının görüldüğünü söyledi.
Üniversitelerin sadece eğitim değil, aynı zamanda bilimsel üretim ve uzmanlık merkezleri olduğunu vurgulayan Karal, “Türkiye’de üniversiteler, liyakat ve akademik birikimin esas alınması gereken kurumlardır. Bir fakülteye, o alanda hiçbir akademik geçmişi olmayan bir öğretim üyesinin dekan olarak atanması; sadece eğitim kalitesini değil, kurumsal işleyişi ve bilimsel gelişimi de doğrudan zedelemektedir. Bu tür atamalar, akademik camiada motivasyon kaybına, kurumsal huzursuzluğa ve fakültelerin özgün gelişim alanlarının gölgelenmesine neden olmaktadır. Fakülte yönetimlerinin bilimsel gerekçelerle, şeffaf ve liyakate dayalı biçimde yapılandırılması zorunludur. Keyfî görevlendirmeler akademinin ruhuna terstir.” şeklinde konuştu.
Milletvekili Karal, üniversite yönetimlerinde şeffaflık, hesap verebilirlik ve uzmanlık esasına dayalı bir yaklaşımın tesisi için bu tür atamaların gerekçeleri ile dayanaklarının kamuoyuna açıklanmasının elzem olduğunu ifade etti.
Karal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara cevap verilmesini istedi:
"Türkiye genelinde 2024 yılı itibarıyla üniversitelerde görev yapan fakülte dekanlarının kaçı kendi akademik uzmanlık alanıyla uyumlu bir fakültede görev yapmaktadır?
Kendi fakültesi dışında bir fakülteye dekan olarak atanan öğretim üyesi sayısı kaçtır? Bu öğretim üyeleri hangi fakültelerin mezunu olup, hangi fakültelere atanmıştır?
Farklı akademik disiplinlerden gelen öğretim üyelerinin başka fakültelere dekan olarak atanmasında esas alınan kriterler nelerdir?
Bakanlığınız, bu tür alan dışı atamaların fakültelerin akademik gelişimine ve eğitim-öğretim faaliyetlerine etkilerine ilişkin herhangi bir etki analizi veya denetim çalışması yürütmüş müdür?
İlgili fakültede yeterli sayıda profesör ve öğretim üyesi bulunmasına rağmen, başka bir fakülte mezunu veya mensubu bir öğretim üyesinin dekan olarak atanmasının gerekçesi nedir? Bu gibi atamalar için üniversite yönetimleri hangi bilimsel ya da idari gerekçeleri sunmaktadır?
Fakülte dekanlarının, sadece kendi alanlarında uzmanlaşmış akademisyenler arasından seçilmesi yönünde bir mevzuat düzenlemesi yapılması hükümetin gündeminde midir?”
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 kargo-depo.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.