Powell negatif faize şimdilik kapıyı kapattı

Powell negatif faize şimdilik kapıyı kapattı

Vakıf Katılım

Fed Başkanı Powell’ın konuşmasından öne çıkan satır başları;

 

·         Enflasyon – istihdam ilişkisi hakkında birçok şey öğrendik.

·         İşsizlik oranı sonraki aylarda daha yüksek olabilir.

·         Toparlanmadan sonra da işsizlik oranı, virüs öncesi seviyelerin üzerinde kalabilir.

·         Zamana yayılan sürdürülebilir bir mali politika uygulanmalı…

·         Ekonomik toparlanma birkaç aylık bir süreci kapsayabilir.

·         Ekonomiyi desteklemeye devam edeceğiz, gerekli tüm araçları kullanıyor olacağız.

·         Negatif faiz oranları, bu aşamada değerlendirdiğimiz bir araç değil.

 

Powell, görüldüğü gibi ekonomi üzerinde çok olumlu bir resim çizmiyor. Toparlanma V şeklinde olmayacak, ancak U şeklinde toparlanmanın da zaman alacağını görüyoruz. Çoğu geçici olarak görülen istihdam kaybı, zamana yayılan toparlanma nedeniyle pandemi öncesi seviyelere doğru telafi edilemeyecek. Çünkü hem pandemi döneminde firmalar büyük finansal hasar aldılar, hem de toparlanma sonrasında korunma önlemlerinin alınmaya devam edilecek olması nedeniyle hizmet ve üretimdeki arz kısıntısı işgücüne de yansıyacak. Bu da talebin benzer şekilde hızlı toparlanmaması demek olacaktır. Ekonomi uzun bir süre daha desteklenmeye devam etmek zorunda.

 

En can alıcı kısım elbette negatif faizlerle alakalı söylem… Eyalet Fed başkanları da hafta içinde negatif faizin çok fayda getirmeyeceği görüşünü savundular. Avrupa ve Japonya’daki güncel örnekler ortada… Trump hafta içinde negatif faizleri överek, Fed’in de bunu uygulaması gerektiğini savunmuştu. Ancak Powell’ın duruşuna baktığımızda, bu aşamada pandeminin ekonomik hasarlarını yönetmenin sorumluluğu daha çok hükümette olacak görünüyor. Şahsen, faizlerin eksiye düşürülmesinin marjinal faydasının yüksek olmayacağını, aksine yeni sorunlar getireceğini düşünüyorum. En başta da bankacılık sektörüne… Fed, bu aşamada negatif faizleri değerlendiren bir konumda olmayacaktır.

 

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı